Schatgraver vindt fortuin bij boer


Dinsdag 18 augustus 1998
door Peter Rikhof
marcIn een boerenschuur in Noord-Brabant is afgelopen weekend één van de grootste schatten opgegraven die ooit in Nederland is gevonden. De spectaculaire vondst bestaat onder meer uit 2 goudstaven, 89 zilverstaven, 100 gouden tientjes, 8000 zilveren rijksdaalders, 2000 zilveren guldens, 10 kg ongesorteerd zilvergeld en voor HFl 73.000,00 gulden aan waardepapieren.

De schat bevond zich voor een groot gedeelte in zeven plastic vaten die ruim een meter onder de grond waren begraven. Het kapitaal is afkomstig van een enkele maanden geleden overleden alleenstaande boer. Hij heeft het vermogen vermoedelijk begin jaren tachtig in de grond gestopt en er vervolgens niet meer naar omgekeken. Een familielid van de eigenaar, die verder anoniem wil blijven, was op hoogte dat zijn overleden oom een klein fortuin bezat maar kon het geld nergens traceren. Naar aanleiding van een gerucht dat het geld ergens in de schuur van de boerderij moest liggen, besloot de familie een professioneel metaaldetector-bureau in te schakelen. Afgelopen zaterdag hadden de eigenaar van het schatgravers-bureau, een neef van de boer en een vriend reeds na een uur zoeken beet. De plastic vaten bleken onder de stoeptegels te zijn begraven aan de linker zijkant van de schuur. De vaten, met een inhoud van 15 liter, waren tot de rand gevuld met metaalgeld en waardepapieren. De staven waren afzonderlijk verstopt. De drie mannen zijn ruim vier uur bezig geweest om alle staven en plastic vaten uit de grond te halen. "Een droomvondst. Het voelde alsof ik op teletekst keek en zes cijfertjes goed had in de lotto, vertelt een nog steeds opgewonden Mark Steenbergen van het gelijknamige metaaldetector-bedrijf uit Hulst. Ik ben al 17 jaar actief in dit vak en heb wel vaker waardevolle zaken opgegraven, maar dit geeft natuurlijk een waanzinnige kick." De professionele schatgraver kreeg voor zijn inspanningen een normale vaste dagvergoeding en werd na de spectaculaire vondst nog eens beloond met een extra bonus. "Helaas wilde de familie van te voren geen provisieregeling afspreken. Achteraf heel begrijpelijk, hoewel ik bij het zien van al dat geld wel even moest slikken", aldus Steenbergen.

* Schatgraver Mark Steenbergen toont een deel van de schat die een Brabantse boer, die enkele maanden geleden overleed, in de jaren tachtig onder zijn schuur had verstopt.



deurtje
Terug naar de kranten.
lijn