Duizend jaar oude munt in kluit klei


Locatie in Buren blijft geheim om "schatgravers" te weren



Van een onzer verslaggevers
Buren
Amateur-archeoloog Henk Veldhuijzen (54) in Buren heeft in het plantsoen in zijn woonplaats een bijzonder muntstuk van rond het jaar 1000 gevonden. De zilveren penning werd geslagen in opdracht van Adala gravin van Hamalen. Veldhuijzen heeft over zijn vondst een artikel geschreven in het tijdschrift van de Historische vereniging Pasqualini van Buren.

Henk Veldhuijzen Veldhuijzen zag het muntje- iets kleiner dan het huidige kwartje -glinsteren in een dikke kluit klei. Het Koninklijk Penningkabinet in Leiden determineerde de munt. Het resultaat was enige opwinding omdat een dergelijke vondst heel zeldzaam was. Om te voorkomen dat "schatgravers'" gaan zoeken op de vindplaats wordt die in het artikel niet precies aangeduid.
Veldhuijzen heeft de munt gewoon "thuis", net als de andere vondsten die hij door de jaren heen deed. "Maar deze laatste was de meest bijzondere, omdat de munt zo bijzonder en nog zo gaaf is."

Zes jaar geleden kwam Veldhuijzen, kunstschilder en parttime leraar cultuurgeschiedenis en schilderen, in Buren wonen. De eerste vondst in het grote stadsplantsoen, waar ooit een kasteel stond, was toeval. "Het was een middeleeuwse Sterling, een Engelse munt. Mijn historische interesse, die er natuurlijk altijd al was, nam er enorm door toe. Na die toevalsvondst ben ik bewuster gaan zoeken, in en om het plantsoen. Enkele jaren geleden heb ik een metaaldetector aangeschaft. Daarmee heb ik ook de laatste vondst gedaan."
Inmiddels beschikt hij over meer dan honderd koperen munten en zestien zilveren. Het gaat hem vooral om de historische waarde, in baar geld zijn de meesten niet meer dan een paar tientjes waard. Alleen de laatste vondst is op aanzienlijk meer getaxeerd: 1000 tot 1200 gulden.
Zilveren munt In het plantsoen stond vroeger een versterkt huis waar het geslacht Van Buren in de elfde eeuw de scepter ging zwaaien. Later is het huis uitgebouwd tot één van de grootste kastelen van Nederland, bezit van de families Van Egmond en Oranje-Nassau. In de vorige eeuw ging het kasteel volledig teloor, alleen de kelders bevinden zich nog onder het maaiveld van het plantsoen. Volgens het artikel in het tijdschrift van de vereniging Pasqualini is de munt ongeveer duizend jaar geleden mogelijk in Tiel of Deventer geslagen. Die plaatsen beschikten in die tijd over die mogelijkheid. De naam Van Hamalen refereert aan het graafschap Hamaland, dat in de buurt van Deventer lag. Zilvergeld werd in de vroege Middeleeuwen niet door het gewone volk gebruikt. Het diende eigenlijk alleen om belasting te betalen, zoals tolgeld, of transacties naar het buitenland, een bezigheid van de aanzienlijken. Waarschijnlijk heeft een belangrijk persoon de Hamalandse penning verloren in de gracht rond het versterkte huis of kasteel van Buren. "Dat laatste kan verklaren waarom de munt na ongeveer duizend jaar nog zo goed gebleven is. Water sluit immers metaal af van zuurstof, waardoor de munt niet kon oxyderen," zegt Veldhuijzen.
Hij speurt niet alleen in het plantsoen: Kerk-Avezaath is ook een favoriete plaats. Hij heeft er met zijn detector aardig wat gevonden. "Het is heel oud. De graven van Teisterbant speelden daar vroeger een belangrijke rol, maar ook de Romeinen hadden er al een nederzetting."

deurtje
Terug naar de kranten.
lijn