Detector



Ieder zijn hobby. De een houdt bijvoorbeeld van vissen. maar daar vindt Tilburger Robert Simons (34) nu weer niets aan. Laat hem maar lekker in zijn camouflagepak door de bossen struinen. Het liefst door de bossen van Gorp en Rovert, ten zuiden van Goirle. Dat gebied kent hij als zijn broekzak. maar dan wel met zijn metaaldetector in de aanslag, op zoek naar oorlogstuig uit de Tweede wereldoorlog. Hele (roostervrije) dagen kan de magazijn medewerker in het Tilburgse St. Elisabethziekenhuis daarmee bezig zijn.

Eind vorige week kon Simons'dag niet meer stuk. Vond hij onder meer artilleriegranaten, mortiergranaten, Duitse geweerminutie, Engelse vliegtuigmunitie, een Duitse handgranaat en wat ontstekers. En de Tilburger deed wat hij bij dergelijke vondsten altijd doet: de politie waarschuwen. Die heeft op haar beurt de EOS verwittigd, die het gevonden tuig een dezer dagen komt opruimen.
Ad van Gorp van de Goirlese milieupolitie is overigens niet zo blij met dit soort struintochten. "Levensgevaarlijk! Als hij bij het opgraven van dat spul met zijn schopje een ontsteking raakt, is het echt bingo. hij moet dat werk overlaten aan mensen van de EOD. Die zijn terzake kundig"
De Tilburger wuift de bezwaren van Van Gorp weg. "Ik ben al vanaf mijn vijftiende met mijn detector en mijn pioniersschop in de weer. Er is nog nooit iets gebeurd. Dat zegt toch genoeg."

"De kick van deze hobby? Lekker ontspannen bezig zijn", meent Simons. "En nog meer van de Tweede Wereldoorlog te weten komen." Want de Tilburger mag dan op zijn detectietochten wel eens een dubbeltjes, kwartjes, een zilveren ring of zilveren kettinkje vinden, voor het echte zilverwerk heeft hij zijn detector niet gekocht. "Ik ben tien keer blijer met een Duitse helm dan met een zilveren tientje uit 1800" Die zou dan zeker een plaatsje krijgen in de vitrinekast van Roberts hobbykamer. Temidden van de medailles en andere stukken (ongevaarlijke) oorlogsuitrusting, die Simons al bij elkaar heeft gedetecteerd.
deurtje
Terug naar de kranten.
lijn