Terwijl iedereen zich voorbereidt op de kennismaking met de euro, liggen in Koudekerk juist hele oude munten uitgestald. Op een steenworp afstand van de oorspronkelijke vindplaats stelt de Alphense "vinder" John van der Vlugt zijn muntenverzameling ten toon in gebouw Onderdak van de hervormde kerk.
Sinds de verbouwing van boerderij Kindervreugd vorig jaar september trof Van der Vlugt zon zeventig munten aan. Geldstukken, daterend vanaf de vroeg zestiende eeuw tot aan de twintigste eeuw, vertellen een verhaal van roulerend geld in een plattelandsgebied. "Die boerderij is gebouwd tussen 1600 en 1625 en de munten die ik daar vond kwamen onder de oorspronkelijke vloeren vandaan. Waarschijnlijk hebben de munten daar bijna vier eeuwen onaangeroerd gelegen."
Bouwbedrijf Woubrug verbouwde de boerderij vanaf september in opdracht van de eigenaar. De vloeren gingen er in zijn geheel uit om de oude boerderij van isolatiemateriaal te voorzien. "Ik werk ook bij Woubrug en omdat mijn collegas weten dat ik een passie heb voor historische voorwerpen, riepen zij mij erbij. Met een metaaldetector stuitte ik op munten, maar natuurlijk ook op andere metalen voorwerpen uit verschillende perioden."
Van der Vlugt vond vier munten uit de 16de en 17de eeuw en uit de tijd daarna nog zo'n vijftien munten uit elke eeuw. Niet alleen geldstukken, maar ook aardewerk kwam boven water, het één meer beschadigd dan het ander.
Nadat de gevonden objecten waren opgegraven en schoongemaakt, meldde de Alphenaar de muntenvondst aan het Leidse Penningkabinet. Het determineren kon beginnen: het bepalen van de datering en herkomst van het voorwerp. De munten en stukken aardewerk bleken van ver weg gelegen gebieden vandaan te komen: Vlaanderen, Duitsland en Frankrijk. De Franse lelie en de Hollandse leeuw verschenen regelmatig in de wapenafbeelding op de geldstukken.
De oudste gevonden munten zijn geslagen onder keizer Karel de Vijfde en zijn zoon Filips de Tweede in de zestiende eeuw. ,,Een verklaring voor de plaats van de gevonden munten kan zijn dat we hier vlak aan de Rijn zitten, waarlangs mensen veel handel dreven. De geldstukken waren voor die tijd heel gangbaar en bleven soms wel 150 jaar lang in gebruik", legt Van der Vlugt uit.
Een andere reden waarom bij de boerderij deze munten zijn gevonden is misschien de nabijheid van een paar herbergen. Die zorgden natuurlijk voor een regelmatige omloop van allerlei soorten geld. ,,De mensen konden toen meestal niet lezen, dus voor hen maakte het niet zoveel uit waarmee ze betaalden, het zag er toch wel uit als een duit." Vlakbij stond ook het voormalige kasteel Groot Poelgeest, gebouwd rond 1300. Het kasteel moet ook een plek zijn geweest waar transacties met geld voorkwamen. ,,Zeker weten doen we het niet. Het blijft toch veel giswerk."
Verschillende archeologen zijn al naar de munten komen kijken en het Penningkabinet wil ze graag registreren. Nog even zijn de munten te bezichtigen in de oudheidkamer van Koudekerk aan den Rijn. Daarna gaan ze terug naar de eigenaar van boederij Kindervreugd.