In de ban van de Utrechtse ring



Utrecht is in de ban van de ring. De ring van Beatris. Wie was zij? Een gewone non of de abdis die rond 1500 een heel Utrechts klooster bestuurde?

Is de ring door haar familie geschonken als trouwring omdat ze 'bruid' van Christus werd op het moment dat ze in het klooster trad? Of hoorde de ring bij haar belangrijke positie en was het een uiterlijk kenmerk?
Het zijn vragen waar historici mee aan de slag kunnen nu archeologen een gouden ring hebben gevonden met haar naam erin. Het sieraad werd tijdens opgravingen ontdekt in een grote afvalkuil aan de Nieuwe Kamp in de Utrechtse binnenstad, een terrein dat in de late middeleeuwen onder meer deel uitmaakte van het Brigittenklooster aan de Nieuwegracht. Er was tot nog toe weinig bekend over dit klooster en een gasthuis met kapel die op hetzelfde terrein waren gevestigd. Gisteren onthulde wethouder Van Zanen (monumenten) het sieraad in het Utrechtse Centraal Museum. De gemeente spreekt van een `middeleeuwse topvondst'. Niet alleen vanwege het verhaal dat deze schat over het kloosterleven in de middeleeuwen kan vertellen. Het is ook uitzonderlijk dat een voorwerp van een individuele kloosterling wordt gevonden.

Ring De ring is vervaardigd van bijna puur goud. Op de bovenkant is in reliëf het gelaat van Christus met de doornenkroon afgebeeld. Het gelaat, dat waarschijnlijk gegoten is, wordt aan beide zijden geflankeerd door een gegraveerde afbeelding. Eén daarvan is de zegenende hand van God, de andere is een duif die de Heilige Geest symboliseert. Aan de achterzijde van de ring staat de naam Beatris in Gotisch schrift.
De waarde van het voorwerp wordt geschat op zo'n 40.000 euro. De dag dat de toenmalige eigenaresse in de zestiende of zeventiende eeuw haar ring verloor moet een drama zijn geweest. Het sieraad was volgens de gemeente ook toentertijd erg kostbaar. Wie de ring (gratis) wil bekijken, kan tot 25 september terecht in het Centraal Museum.


deurtje
Terug naar de kranten.
lijn